BOSK gluten free standard za ugostitelje
BOSK gluten free standard pruža ugostiteljima praktično znanje o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela svojim gostima.
Najveći izazovi za osobe na bezglutenskoj prehrani, koje moraju ili nastoje izbjeći gluten u hrani, su odlazak u restorane i turistička putovanja. Sve veći broj restorana i ugostiteljskih objekata u Europi prepoznalo je ovaj novi rastući segment potrošača te su u svoju ponudu uvrstili i jela bez glutena.
Dva su osnovna uvjeta za pripremu bezglutenskih jela: 1) korištenje namirnica bez glutena i 2) izbjegavanje kontaminacije glutenom.
Brašnasti sastojci lako se prenose zrakom, parom i drugim načinima pripreme hrane u kuhinji. Stoga priprema bezglutenske hrane zahtijeva pripremu po posebno utvrđenim procedurama, koji obuhvaćaju cijeli proces i put hrane, od skladišta, preko kuhinje do serviranja jela u restoranu.
BOSK gluten free standard osigurava subjektu u proizvodnji hrane praktično znanje o pripremi bezglutenskih proizvoda kroz edukaciju osoblja, savjete o procesima proizvodnje i posluživanje bezglutenske hrane, te podršku pri uvođenju i provođenju standarda, kao i redovitu kontrolu istog.
Razvijen na temelju znanstveno dokazanih i globalno prihvaćenih protokola za sigurnost hrane, BOSK gluten free standard pruža principe provođenja učinkovitog sustava proizvodnje bezglutenske hrane.
Definira načela koja se odnose na sve faze proizvodnje, pripreme i distribucije bezglutenskih jela, uključujući kontrolu i analizu rizika, uz upute za sprečavanje kontaminacije glutenom, kao i njihovog označavanja i promoviranja.
Stručni suradnici:
Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije
Medicinski fakultet, Katedra za zdravstvenu ekologiju