I gljivice vole šećere, zar ne? 2017-04-19T11:37:30+00:00

I gljivice vole šećere, zar ne?

Piše: dr.sc. Silvija Zec Sambol, dr. med.

Kao što smo čitali u prethodnim tekstovima Anite Šupe i dr. Sanje Toljan, šećeri imaju izravno opijatsko djelovanje na mozak, uništavaju naš endokrinološki sustav i pretjerano hrane našu mikrobiotu, ali njezine loše sastavnice, kvasce i gljivice. Kada dođe do propusnosti crijeva i smanjenja dobre crijevne mikroflore te nam izmakne kontrola obrane u crijevima, tad se i gljivicama oslobodi put i one se nađu sistemski u našem organizmu na mjestima gdje ne bi smjele biti, i u količinama koje nisu nimalo bezopasne.

Gljivicu Candidu albicans otkrili su liječnici funkcionalne medicine još 1983. Bezopasna gljivica Candida albicans vrsta je gljivice koja se nalazi na koži, sluznici crijeva i vagine. Kad smo zdravi, kandida je pod kontrolom naših dobrih probiotičkih bakterija. U malom broju je bezopasna, no kad dođe do poremećaja normalne crijevne flore, kandida se počinje nekontrolirano razmnožavati i tada nastaju problemi.
Kandida je gljivica koja pomaže kod upijanja hranjivih sastojaka i probave, ali samo ako se nalazi na odgovarajućoj razini u tijelu. Kada dođe do prekomjerne proizvodnje, mogu se pojaviti tipični simptomi kandidijaze.

Što Candida albicans radi našim crijevima?

Zahvaljujući svojim korijenima, Candida albicans hvata se za crijevni zid, i ako tada nije zaustavljen njezin rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Rupice dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, glutenu i toksinima, ali i samoj Candidi albicans, ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati vrlo loše posljedice za cjelokupno psihofizičko stanje osobe.
Kandida kao parazit izlučuje štetne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena koji daje signal tijelu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posljedice na endokrini sistem.

Ako imate loš zadah iz usta, možete zahvaliti gljivici jer, kada je razina šećera u krvi visoka, gljivica proizvodi etanol (alkohol), a nusprodukt aktivnosti gljivica je i acetaldehid, tvar slična formaldehidu.

Znakovi starenja i lošeg izgleda kože te podočnjaci također u nekim slučajevima nastaju zbog infekcije kandidom, koja dovodi i do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu: ometanje proizvodnje kolagena, oksidacije masnih kiselina, blokiranja normalnih živčanih funkcija i sprečavanja imunološkog sustava da se bori s infekcijama.

Kandida-septikemija najteži je oblik infekcije kandidom, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja.

Jednom riječju, Candidu albicans može se smatrati ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi ju trebalo držati pod kontrolom.

Uzroci infekcije kandidom

Najčešći uzroci infekcije kandidom jesu: moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, lijekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonalna terapija, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerni unos alkohola, autoimune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odjeća, pretilost, a u rijetkim slučajevima može doći i intravenski, kroz kateter ili kirurške rane.

Dijagnoza kandide: analiza različitih uzoraka

Dijagnostika kandide nije jednostavan proces jer sve ovisi o imunološkoj sposobnosti osobe individualno. Najčešće se vrši testiranje urina, krvi i stolice. Najpouzdaniji medicinski test za kandidu jest test imunokompleksa i Ig test.

Radi se o određivanju dviju vrsta antitijela iz krvnog uzorka:
Ig M Candida (akutna infekcija)
Ig G Candida (kronična infekcija)

Također test žive kapi krvi koju rabe liječnici funkcionalne medicine uz anamnestičke podatke i prepoznavanje simptoma može biti dobar put za otkrivanje narušene ravnoteže i pojave kandide u prekomjernom broju.

Simptomi prekomjernog razmnožavanja
Candide albicans

Mogu se svrstati u nekoliko kategorija:

Mentalno stanje i
živčani sustav
Loša koncentracija, slabo pamćenje, iritabilnost, bijes, vrtoglavica, depresija, napadaji plača ili panike, slab libido, kronični umor, hiperaktivnost, žudnja za slatkim i alkoholom, nesanica, slaba koordinacija.
Probavni sustav Refluks kiseline, nadutost, mučnina, proljev, konstipacija, želučani grčevi, indigestija, podrigivanje, sluz u stolici, hemeroidi, svrbež u području anusa.
Koža Akne, ciste, trnci, psorijaza, ekcem, dermatitis, gljivične infekcije noktiju i kože, atletsko stopalo, neugodan miris tijela.
Usta Bijele naslage na jeziku, otečena donja usna, halitoza, metalni okus u ustima, loš dah, afte, krvarenje desni, ranice na jeziku.
Pluća Uporan kašalj, sluz u grlu, suho grlo, kongestija sinusa, kronični postnazalni drip, simptomi gripe, simptomi peludne alergije, sinusitis, astma.
Uši i oči Bol u očima, svrbež očiju, osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, podočnjaci, šum u ušima, infekcija uha.
Genitalno-urinarni sustav Česte gljivične infekcije, mokraćne infekcije, cistitis, PMS i neredovita menstruacija, gljivični osip.
Imunitet Česte prehlade i gripa, alergije, intolerancija na hranu, mirise i kemikalije.
Tjelesna težina Nemogućnost gubitka kilograma ili pretjerano mršavljenje, nakupljanje vode u tijelu.
Drugi simptomi Glavobolja, srčane palpitacije, bolovi u mišićima i zglobovima, ukočenost.


Koja su rješenja za infekciju Candidom albicans?

Prije svega, najvažnije je uspostaviti ravnotežu u organizmu, i to posebice u našem probavnom traktu jer, kao što smo i rekli na početku, gljivica se u normalnim uvjetima nalazi u određenoj količini na našim crijevima, koži i sluznicama, i ondje pomaže u razgradnji hranjivih tvari, no pretjeran unos šećera i industrijski prerađene hrane omogućava prolaz gljivice u druge dijelove tijela, napose u krv, što pokazuje da je ravnoteža narušena.

Napadi kandide su alarm za buđenje – upozorenje da se vaš sustav velikom brzinom približava mogućnosti da se razbolite i da bi za vas bilo dobro da drastično smanjite konzumaciju dolje navedenih proizvoda.

Stoga je ona pokazatelj da je vrijeme za promjenu prvenstveno načina prehrane i stila života, a to uključuje izbjegavanje:

1. rafiniranih pekarskih proizvoda i svih žitarica koje sadrže gluten (pšenica, raž, ječam, kus-kus) te kukuruza i kukuruznog škroba
2. svih šećera koji završavaju nastavkom -oza: saharoza, fruktoza, laktoza, glukoza
3. škrobastog povrća i voća (krumpir, banana, naranča, lubenica, šljiva)
4. mlijeka i mliječnih proizvoda (osim domaćeg kefira, jogurta i maslaca)
5. kvasac, margarin i kupovni umaci (kečap, majoneza)
6. suhomesnatih i konzerviranih proizvoda jer sadrže glutaminate, nitrite itd.
7. mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca
8. industrijske prerađene namirnice svih vrsta
9. rafinirana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)
10. alkohola, sokova, gaziranog pića.

Koja je hrana dopuštena za vrijeme anti-kandida dijete?

1. Sve meso, iznutrice i domaće sušeno meso (slanina, pršut i kobasice)
2. Povrće koje raste iznad zemlje (osim gljiva)
3. Riba i ostala hrana iz mora
4. Lakto-fermentirane namirnice (domaći kefir, jogurt i domaći kiseli kupus)
5. Jaja (domaća) i masti (maslac, pileća, pačja, goveđa i svinjska mast)
6. Hladno prešana ulja – kokosovo, maslinovo, laneno i sezamovo ulje
7. Luk, češnjak, đumbir, kurkuma, začinsko bilje
8. Limun, avokado i zelene jabuke (granny smith)
9. Juhe od kostiju – mesne, kokošje, riblje i juhe od povrća
10. Smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća
11. Orašasti plodovi i sjemenke u malim količinama (kikiriki ne)
12. Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah, stevija
13. Voda, biljni čajevi, limunada

Ponekad promjena načina prehrane nije dovoljna u obrani protiv gljivica, nego je potrebno uvesti suplementacijsku terapiju i fitoterapiju koju vam najbolje može odrediti liječnik funkcionalne medicine koji ima znanje i iskustvo, a sve u svrhu poboljšanja obrambene sposobnosti organizma i sprečavanja povrata gljivične infekcije.

Najvažnije je pronaći ravnotežu u prehrani i životu, eliminirati prave uzroke koji pospješuju rast gljivice, a ne baviti se samo liječenjem simptoma, pa bilo to i na prirodan način, jer se u simptomima i bolesti krije poruka koju šaljemo sami sebi. Razumijevanje te poruke vodi do izlječenja.