Hormoni ne mogu bez masti 2017-06-24T10:58:37+00:00

 

Hormoni ne mogu bez masti

Piše: Sanja Toljan, dr. med.

Imala sam pacijenticu koja je zbog agresivne medijske agitacije potpuno izostavila masti iz svoje hrane. Imala je povišeni kolesterol, što je još više doprinijelo da njena odluka bude trajna i konačna. Bila je pobornik brige o zdravlju i čitala specijalizirane časopise. Niti portali joj nisu bili mrski, često je na njima čitala „lifestyle“ sadržaje. K meni je došla zbog jakih PMS-ova, ispadanja kose, suhe kože, napuhnutosti, nesanice, depresivnosti. Kako svakog pacijenta i nju sam pitala za prehranu, na što je spremno izjavila da ne jede ništa masno već 2 godine i ponosi se svojom odlukom.

Ako upotrijebite zdravi razum, a ja vas potičem na to, nije li vam malo čudno da se preporuča izbaciti nešto kompletno ih prehrane, nešto što je prirodno i kao takvo dolazi iz prirode? Masti, biljne i životinjske se nalaze u prirodi i ako ih želimo eliminirati, najvjerojatnije radimo protuprirodnu stvar.
Ako u poljoprivredi pokrijete usjeve sa plastičnim tunelima, morate dovoditi nutrijente, vodu, čak i pčele, ne možete sve izbaciti i izolirati. Kako onda danas dobivamo informaciju, izbacite masti iz prehrane? Tko je neodgovorno pustio takvu informaciju?

Zbog epidemije debljine, hormonskih poremećaja i metaboličkog sindroma, netko je donio vrlo jednostavan (i netočan) zaključak: da bi eliminirali masti iz tijela, prestanite jesti masti. Zvuči krajnje logično, i lako razumljivo. Znači pojedem mast i ona se pretvori u mast, pojedem biljku i ona se pretvori u našem tijelu u što? U biljku? Pojedem meso i ono se pretvori u tijelu u mišić? Pojedem kruh, i on se pretvori u tijelu u što? U kruh?
Evo na ovom jednostavnom primjeru vidite koliko se sa nama može manipulirati. Sva sreća da sam na fakultetu učila medicinsku biokemiju, a ona vam sve to lijepo objašnjava. Gospodin Peter Karlson u udžbeniku Biokemije kaže neke važne činjenice koja ja ovdje citiram za vas (koji to nikada niste čitali..)

Masti su najvažnije rezerve tvari životinjskih i biljnih stanica. Nakupljanje masti umjesto ugljikohidrata ima mnoge prednosti. Više nezasićene masne kiseline esencijalni su dijelovi hrane čovjeka i viših životinja (esencijalni znači da bez njih ne možemo).

Kada se u depoima masti mobilizira mnogo masnih kiselina koje ulaze u krvotok, tada ih periferni organi i jetra ne mogu oksidirati, jer imaju ograničeni kapacitet za beta oksidaciju. U jetri tada nastaju ketonska tijela. Ti se spojevi mogu oksidirati u perifernom tkivu i u mozgu uz dobitak energije (gladovanje).

I sada pročitajte ovu čudesno važnu i istinitu rečenicu koju kaže g Karlosn: Biosinteza masti i masnih kiselina uglavnom se proizvodi iz ugljikohidrata. Dakle masti koje imamo u našem tijelu većinom nastaju iz ugljikohidrata, i to iz viška koji svakodnevno, u suvišku, u svoje tijelo unosi moderno čovječanstvo.
Kao što Karlson kaže, a ja neću puno tumačiti, masne kiseline su neophodne i esencijalne, a dobivaju se iz masti.

Znači treba jesti prave prirodne masti. One nam daju sitost. Višak ugljikohidrata završi u masnim rezervama, što je izvrsno. Masti su izvor energije u gladovanju. Nažalost, kako imamo supermarkete , gladovati više ne trebamo, to je bio običaj nekih pradavnih ljudi. Zato i masne rezerve ne trebamo. Što onda trebamo? Trebamo informacije, prave i točne.

U naše tijelo moramo unositi masti, proteine, ugljikove hidrate, sve u normalnoj mjeri i u skladu sa zdravim razumom. Ako jedete prema sezoni, unosit ćete sve kako treba. Odite na tržnice i vidite što prodaju obiteljska gospodarstva. Ta hrana ima idealan omjer svega što nam treba, Ne treba vam čitati portale i članke koji vam nešto zabranjuju, eto vam tržnice koja vam sve dopušta. Jedite hranu jer ona sadržava sve što nam treba. Hrana se ne kupuje u supermarketima, nego na tržnicama.

Bez hrane, disanja, spavanja i komunikacije, nema zdravog čovjeka. Hormoni se ne stvaraju kada tijelo nema energije.

Moja pacijentica sa početka priče, kojoj sam razložila njenu zabludu, ode doma, izvadi iz frižidera maslac i u roku 2 minute halapljivo pojede pola. „To je bilo najbolje što sam za sebe učinila u posljednje dvije godine“ javila mi je mailom.

Kuda još može zabrazditi čovječanstvo, ne znam, ali vjerujem u točnu informaciju i znanje. Nije bitno što se govori, nego tko to govori? Vjerujte sebi, intuiciji i nadasve zdravom razumu. Učite od Majke prirode, kao i znanstvenici cijelog svijeta. Ako ste čuli za dr. Barry Searsa i omega masne kiseline, onda sigurno znate da se radi o mastima i o njihovoj ulozi u našem tijelu. Mnogi koji su prešli na prehranu u zoni, koju zagovara taj liječnik, doživjeli su zdravlje. Smanjili su ugljikohidrate, povećali proteine i masti, te se riješili metaboličkog sindroma i svih njihovih posljedica.

Osobno jedem minimalno decilitar raznih ulja dnevno, koje dodam u svoj tanjur, ne u zajednički zdjelu za salatu (to ne računam). Kada me drugi vide, misle da nisam normalna. Ulja mi daju, osim potrebnih svih omega masnih kiselina i energiju i sitost, tako da izdržim 6-8 sati u svakodnevnom radu sa pacijentima. Kada bih jela žitarice bez masnoća, gladna sam vrlo brzo i tijelo mi traži opet nešto slatko. O tome smo pisali u našoj prethodnoj temi, ponovit ću, to je zbog inzulina.

Masti nemaju veze sa inzulinom, one se polagano pretvaraju u energiju sa beta oksidacijom i daju mi energiju iz sata u sat. Hormoni ne mogu podnijeti uspone i padove šećera, to ih uništava. Kao niti mozak. To ga koči. Alzheimerova bolest zovu s pravom dijabetes tip 3.

Masti su samo one koje dolaze iz prirode. Sve ostalo su kemikalije koje naše tijelo doživljava kao toksin.
Hrana obogaćena mastima blagodat je za naš imunitet, za mozak, za psihu, za hormone.
Ako niste znali, spolni hormoni nastaju iz kolesterola, „lošeg dečka“ kojeg svi želite uništiti. Nema testosterona za mušku snagu niti estrogena za žensku ljepotu ako budete rušili kolesterol.

A tko bi to želio? Zato, čitajte naš portal, jer vam uvijek dajemo točnu informaciju, jer smo nezavisni…i jer jedemo masti.