Gluten i autoimune bolesti 2017-01-07T19:11:43+00:00

canva-photo-editor-6

Pšenični gluten i autoimunološke bolesti

Većinu zdravstvenih problema koji muče današnje čovječanstvo uzrokuju poremećaj crijevne funkcije i oštećenja crijeva. Prijeko je potrebno da tu presudno važnu informaciju i zdravstveno oruđe učinimo dostupno svima.

Usredotočimo li se na zdravlje crijeva, možemo otkloniti bolest u njezinu korijenu te dugoročno zaštititi zdravlje. Jedan od najučestalijih toksičnih okidača koji pokreće kaskadu reakcija, narušava vaše zdravlje te dovodi do autoimunih oboljenja jest pšenični gluten, koji nalazimo svugdje oko nas, i to ne samo u kruhu i pekarskim proizvodima, već i u mesnim prerađevinama, pićima te kozmetičkim proizvodima. Gluten je jedinstvena komponenta pšenice koja tijesto čini „tjestastim“, odnosno podatnim za rastezanje, motanje i valjanje. Termin gluten obuhvaća dvije primarne obitelji proteina: glijadine i glutenine. Glijadini, skupina proteina koja najenergičnije potiče imunološku reakciju kod celijakije, zasada jedinog konvencionalnog prihvaćenog primjera probavne bolesti povezane s pšenicom, protein gluten – alfa glijadin – izaziva imunološku reakciju, koja pak izaziva upalu tankoga crijeva i uzrokuje iscrpljujuće grčeve u abdomenu i proljev.

Jedan od najučestalijih toksičnih okidača koji pokreće kaskadu reakcija, narušava vaše zdravlje te dovodi do autoimunih oboljenja jest pšenični gluten.

Sve to je poznato i priznato, ali i mnoge druge autoimunološke bolesti nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv tvari, organa i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Danas postoji preko 40 bolesti klasificiranih kao sigurno ili vjerovatno autoimunog porijekla i smatra se kako od njih zajedno boluje oko 5 do 7 posto svjetske populacije. Gotovo sve autoimune bolesti pojavljuju se bez upozorenja i jasnih uzroka, a neke od najčešćih jesu reumatoidni artritis, diabetes mellitus, celijakija, Hashimoto, Gravesova bolest, psorijaza, multipla skleroza, Crohnova bolest, lupus, skleroderma.

Iako uzrok autoimunih bolesti još uvijek nije poznat, brojni stručnjaci funkcionalne medicine smatraju kako se on može tražiti u pogrešnoj prehrani i problemu u probavnim organima, poput, primjerice, sindroma propusnih crijeva koji potiče autoimunu reakciju organizma.

Iz tog se razloga osobama s autoimunim bolestima preporuča paleo prehrana i autoimuni protokol (AIP) koji se temelje na izbacivanju procesuirane hrane i vraćanju izvornoj ljudskoj prehrani.
Najproblematičnije namirnice za osobe s autoimunim bolestima jesu žitarice, koje su u posljednjih pedesetak godina izložene bioinženjeringu. U tom kontekstu najviše govori o štetnosti glutena, ali i mliječni proizvodi koji sadrže protein kazein mogu poticati upalne procese u tijelu.

Kakva je poveznica između glutena, crijeva i autoimunih bolesti?

canva-photo-editor_zena-trbuhPojam crijeva u medicini labavo je definiran i najčešće se upotrebljava u uskom značenju – podrazumijeva sve žive organizme u crijevima, crijevnu floru te imunološki i probavni sustav u stijenkama crijeva i oko njih. Ti različiti organi i tkiva zajedno čine crijeva, jedan od najsloženijih i najvažnijih instrumenata u tijelu. U crijevnim se resicama nalazi imunološki sustav, a na njima žive mikroorganizmi, tzv. probiotičke bakterije koje se tu bore štiteći svoj teritorij i sprečavajući druge mikroorganizme da se ondje nastane. Također pomažu imunološkom sustavu boriti se protiv uljeza.

Sve više znanstvenih istraživanja ukazuje na snažnu povezanost nepodnošljivosti glutena iz žitarica s autoimunim bolestima. Brojni znanstvenici dolaze do zaključka kako je oštećenje probavnog trakta zbog nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su, primjerice, dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i dr. Procjenjuje se da 9 od 10 osoba koje ne podnose gluten ne znaju za to.

Dakle, na jednu dijagnosticiranu celijakiju postoji još 9 osoba čije tijelo ne podnosi gluten iz žitarica, a koje to ne znaju. Većina ovih osoba pati od kroničnih autoimunih bolesti, čiji uzrok ne znaju i za koje uzimaju lijekove prepisane od strane liječnika.

Autoimune bolesti jesu bolesti imunološkog sustava, a ne pojedinog organa koji oboli. S obzirom na to da se većina imunološkog sustava nalazi u crijevima, pojednostavljeno možemo reći da su autoimune bolesti bolesti crijeva.

Također, gotovo su sve bolesti štitnjače autoimune. Da bismo razvili autoimunu bolest, moramo imati propusna crijeva, odnosno bolesna crijeva koja u organizam propuštaju puno veće molekule (npr. gluten, toksine, mikrobe) koje ne bi smjele biti u krvotoku, nakon čega se organizam aktivira i stvara upalu da bi ih se riješio. Nepravilnom prehranom i dalje potičemo razvoj propusnih crijeva. To je proces koji traje godinama, čak i desetljećima, i jednak je za svaku autoimunu bolest. Svakim zalogajem bolest ili razbuktavamo ili dovodimo u remisiju.

Ponekad je teško prihvatiti činjenicu da je tako jednostavno rješenje stalno pred našim nosom, na našem tanjuru, i to svakodnevno, uzrok ili okidač mnogim bolestima za koje konvencionalna medicina ne zna zašto se javljaju.

Ne mislite samo „da, bilo bi dobro…“, već djelujte i rezultati će biti vidljivi već nakon šest tjedana nakon što eliminirate pšenični gluten iz prehrane. Vaša će se crijeva i imunološki sustav napokon odmoriti od svakodnevne borbe i imunološke bolesti bit će pod našom kontrolom.

Naš organizam (i naš imunološki sustav) ne želi sam sebe ozljeđivati i nanositi štetu, već nas upozorava, „vrišti“, a mi to ne čujemo pa se pokreće borba protiv stranih tvari u našem sustavu, koji obitava baš u našim crijevima.

Stoga slušajmo svoja crijeva, naš drugi mozak, oslobodimo se pšeničnog glutena koji svakodnevno unosimo jer time možemo puno više dati svome tijelu i preuzeti odgovornost za svoje zdravlje.


Autor:  Dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med.