Osobna iskustva 2017-08-31T12:07:49+00:00

OSOBNA ISKUSTVA

Ivana, celijakija: “Nikad neću zaboraviti kada si mi rekao da imam pšenični trbuh. Ja, koja sam trenerica i koja imam trbušnjake da postidim pola muškaraca. Ja, koja sam u treningu cijeli život. Rekao si mi da imam problem sa glutenom a meni se to činilo kao nemoguća dijagnoza. Zato što sam imala problema sa svime osim sa crijevima. Zapravo sam smatrala kako je jedino moj trup zdrav a sve ostalo bolesno. Konstantne glavobolje, recidivi erozije rožnice, suhoća usta, vrtoglavice, crnjenje pred očima, ubrzano srce, bolovi u vratu, ginekološki problemi, trnci u rukama, loša cirkulacija, vječito živčana i nezadovoljna, stalni umor.. Oduvijek sam mislila da nešto nije u redu sa mnom, kao da nešto „trune“ u meni. Sve moguće pretrage sam obavila i ispalo je da je sa mnom sve u redu. Osim što sam hipohondar i blizu toga da me proglase ludom. I onda si došao ti <3

Na tvoju preporuku sam izbacila gluten i nakon 3 mjeseca čiste prehrane, ne misleći da si stvarno u pravu, pojela gluten i završila u bolnici. Da nije bilo tebe ja nikad ne bi otišla kod gastroenterologa, da nije bilo tebe ja nikad ne bi znala kakav je život bez glavobolje, umora, razdražljivosti, da nije bilo tebe ja nikad ne bi živjela punim plućima. I onda gorka potvrda..CELIJAKIJA! I opet si TI bio taj koji mi je rekao da je to najbolja vijest koju ću ikad čuti. Od nevjerovanja do prihvaćanja pa sve do uživanja.. TI si me vodio kroz taj put i ako ikad budeš posumnjao u sebe znaj da si TI moj život DOSLOVCE spasio.

Da nije bilo tebe celijakiju bi mi dijagnosticirali tek kada bi bilo kasno, kada bi propala u ponor iz kojeg se ne može više izaći. Sad stojim na vrhu tog ponora, gledam izlazak sunca i radujem se svemu jer ovog oslobađajućeg osjećaja ne bi bilo da mi nisi dao najbolji kompliment ikad: „Starki ti imaš pšenični trbuh! :-)”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Marko, MS: Pozdrav! Veljača 2016. bila je prekretnica u mom životu. Nakon strašnog relapsa koji mi je oduzeo osjet u gotovo cijelom tijelu i pojedine pokrete saznao sam da imam MS. Zanimljivo je da u prvom trenutku spoznaje “teške” dijagnoze zapravo uopće nisam pomislio na sebe, već na sve ljude kojima je stalo do mene, roditelji, brat, cura, prijatelji. Svima njima, u mojoj glavi, bio sam teret i sumanuto sam počeo tražiti rješenje.

Nakon prvog pokušaja informiranja na webu pročitao sam niz obeshrabrujućih priča i informacija. Očajnički mi je trebala neka pozitivna priča u toj, ne bih čak rekao „šumi“ već „šikari“ u kojoj je vrebalo samo trnje 😊 I tada se dogodio preokret. Upisao sam u google „pozitivna iskustva MS-a“ i naletio na inspirativnu priču dr. Terry Wahls koju sam odmah počeo pratiti i naravno isti dan naletio na neki članak u kojem su intervjuirali Vas Denise i odlučio, ja moram biti dobro, odnosno dovoljno dobro da drugima ne budem problem.

Isti dan promijenio sam sve. Zapravo ništa nisam znao ali bio sam ustrajan u promjeni 😊 Prestao pušiti, izbacio gluten, šećere i rafiniranu hranu, izbacio kruh… Zapravo sve što sam o svemu znao odjednom se pretvorilo u ne znanje. Obzirom da sam bio na bolovanju, čitao sam studije, informirao se, čitao knjige i po 8 sati, pa čak i 10 sati dnevno i naposljetku kao i Vi shvatio. Uz pomoć dr. Terry Wahls, Anite Šupe i Vas Denise promijenio sam si život, a rezultati toga bili su zapanjujući. Nakon 2 mjeseca vratio sam se na posao, a nakon 6 mjeseci maknulo se 95% simptoma. Do sada sam imao 3 MR-a i na svakom nije bilo znakova aktivnih i novih lezija.

Danas, godinu i pol kasnije uživam u svakom novom danu i zahvalan sam što ste Vi, Anita i Terry ušli u moj život i bili mi inspiracija. Kako bih u sebi pobijedio svoje vlastite strahove i bio inspiracija drugima uspješno sam odradio izazov u kojem sam se popeo na 2864 m visok planinski vrh, odnosno najviši vrh Juliskih alpa i Slovenije, Triglav 😊
Hvala vam…#WeAreStrongerThenMS”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Inka, reumatoidni artritis: “Pozdrav! Poznam Denisa dugo i znam o njegovoj borbi i uspjehu iz “prve ruke”. Ja sam pak bolovala od blagog oblika reumatoidnog artritisa zbog kojeg su mi zglobovi na rukama bili otečeni i bolni. Inspirirana Denisovim uspjehom i njegovim uputama izbacila sam gluten iz prehrane. Nakon samo 5 dana upaljeni zglob na malom prstu se počeo smanjivati. Nisam mogla vjerovati ( znam da je sugestija i placebo dio svakog tretmana) pa sam počela fotografirati prste da usporedim fotografije i vidim postoje li razlike. Iznenadila me je brzina promjena. Prehranu sam još dodatno prilagodila nakon testa intolerancije . Nakon 6 mjeseci sam shvatila da se općenito puno bolje osjećam i da me ne bole više zglobovi u cijelom tijelu, na što sam se s vremenom već bila naučila. Prošla je godina i pol od moje promjene u prehrani i svoje iskustvo sa zadovoljstvom dijelim 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dražen, mršavljenje, štitnjača: “Moj “put” započinje na Visu, točno na Velu Gospu 2015. godine (15/08). Nije mi to teško zapamtiti, obzirom da je taj dan Denis (Denis Delogu) pripremio vrhunski biftek „alla Fiorentina“ (by Dejan Čučković) i koji je poslužio kao izvrstan argument za pravi paleo ručak i paleo razgovor. 😋 Obzirom kako sam od ranije bio prilično upoznat s Denisovom životnom pričom, razgovor koji je tada uslijedio dao mi je puno za razmišljati. A nije da nisam posjedovao znanja o kemiji hrane, biokemiji prehrane i metabolizmu. Ili sam barem mislio kako ih posjedujem. Sada mogu slobodno reći kako sam u dobrom dijelu bio zapravo neinformiran i dezinformiran, i kako sam možda mislio da se sve to zapravo ne odnosi na mene. Moram dodati kako u to vrijeme, osim debelo prekomjerne tjelesne mase (120+) i svega onoga što ide uz to, zaista nisam osjećao neke ozbiljne zdravstvene tegobe. Barem još ne. E, toga dana na Visu, pala je odluka koja mi je promijenila puno toga u životu. Zaista je! 🙂

Želio bih naglasiti kako je na ovom „novom“ putu, osim izbjegavanja (ali ne i potpunog uklanjanja) namirnica bogatih ugljikohidratima te pridržavanja striktnog bezglutenskog režima, jednako važna bila i odluka o povećanom unosu fermentiranih proizvoda. Poglavito jogurta i kefira ali i druge fermentirane hrane koja mi je pomogla popraviti mikrofloru probavnog sustava i drastično unaprijediti apsorpciju nutrijenata. Odgovorno tvrdim da zbog svega navedenog, nekog većeg „napada gladi“ nisam ni osjetio.

Puno mi je pomoglo razumijevanje metaboličkih mehanizama, i što me je, uz jednu umjerenu tjelesnu aktivnost, koštalo „samo“ 33 kilograma tjelesne mase. I pada tri konfekcijska broja. Kolateralni efekt je bio i stjecanje posebnog statusa kod Bernija (Bernard Štader), najživopisnijeg riječkog krojača. 🙂 Ponekad se našalim kako sam se vratio u i na „osamdesete“. Doslovno i figurativno! 😁😁😁

Naravno da sam sve te promjene nastojao redovito pratiti i na medicinskoj razini, uz veliko razumijevanje obiteljske liječnice i prijateljice (Nina Bašić). Svi pokazatelji krvne slike i štitnjače su se vratili u granice normale, a najzadovoljniji sam povratkom na moje konstantne vrijednosti krvnog tlaka i pulsa iz tinejdžerskih dana. 😉
U ove dvije godine pridržavanja LCHF principa prehrane, prilično strogog izbjegavanja namirnica koje sadrže gluten, prošao sam transformaciju iz pretilog „middle-agera“ u osobu punu vigora. Nekog tko je ponovno počeo “disati”, nekog tko je bez većih problema, u stanju uspeti se biciklom na vrh Učke. Tko ne zna što to znači, to je planina visoka 1.400 m koja nije bez razloga izabrana za jednu od najzanimljivijih etapa biciklističke utrke „Tour the Croatia“.
Kao što sam na Velu Gospu 2015. godine rekao Denisu – „Denise, mislim da ima nešto u tome što pričaš!“, sada sam u to potpuno uvjeren – to nije bila prazna priča! 😁😁😁”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Irena: “Bok Denis….eto htjela bih ti se zahvaliti što si mi svojom pričom i svojom knjigom pomogao da ozdravim……prije 8 mjeseci sam kupila tvoju knjigu i od tada potpuno promijenila svoj život…..izvukla sam se iz najvećeg ponora svoga života i ponovno se rodila…..velikim dijelom zahvaljujući tebi…. 😀

eto da znaš da si jednoj curi koja je bila na dnu pomogao da se vrati u život još bolja i jača….hvala ti…..”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Smiljana, MS: “Možda je rano da vam ja pišem svoju prišu, pošto sam Paleo ishranu pošela da koristim pre tačno pet nedelja, ali iz zahvalnosti prema Denisu, mislim da radim pravu stvar…Tačnije, bolesnik sa MS 12 god. i majka dvoje dece. Pošto medicina nema pravi lek za nas, postala sam očajna, što se ne mogu dovoljno posvetiti svojoj deci u igri, trčkaranju, šetnji, ali posle odgledane emisije Na rubu znanosti, u kojoj je Denis nesebično ispričao svoju priču o iscelenju, odmah sam mu poverovala i počela sa protokolom😊i eto, desilo se čudo….

Od pre par dana, sam osetila da mogu duže hodati bez velikog zamora, pa čak i trčkarati sa svojom dečicom…inekcije koje sam primala, sam prestala sebi davati, jer sam shvatila da će mi biti bolje bez njih. Nema tih reči, kojim bih se mogla zahvaliti Denisu na strpljenju i odgovore na moja mnogobrojna pitanja, i što je dokazao da na našoj planeti zemlji ima još dobrih i plemenitih ljudi…Ljudi, nije lako, ali budite uporni i istrajni u protokolu, i videće te koliko je život lep i hrana koju konzumirate😋 Zahvalna sam dragom Bogu što nam je poslao Denis Delogu, kao iscelitelja, i sigurna sam da radim pravu stvar !😉možete i vi !!!”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Maja, MS: “Moje si nadahnuće, ali priču ću napisati kad završim ciklus od barem 3mj. Bolujem od MS-a i došla sam do trenutka kad sam ili trebala promjeniti prehranu(autoimuni protokol -započela 8.8.2017) ili započeti sa lijekovima (NE ŽELIM). U ova dva tjedna, imala sam glavobolje, opću slabost i laganu depresiju – znam, proces prilagodbe!

Ono što će mi biti motivacija za dalje, je činjenica da se zadnja dva jutra ustajem iz kreveta bez grčeva u nogama 🙂 (ipak sam napisala malu priču 😂😂😂 Javim se! Hvala što postojiš! :)”

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Daniel, MS: “Dragi svi, pokušaću da budem što kraći. Nije mi lako otvoreno o svemu i prvi mi je put, ali smatram da svi mi imamo obavezu da to uradimo, da se odazovemo na Denisov poziv i odvojimo malo vremena. Imamo misiju da penesemo svima da REŠENJE POSTOJI! Rešenje koje je prostije od bilo čega što ste mogli da zamislite i koje će Vam rešiti mnoge druge psiho-fizičke probleme za koje niste ni znali da postoje. Ok. April, 2014., 35. godina, dijagnoza: MS! BUUMM! Sledi klasika: kortiko, bolnice, bum, bum, relapsi, lutanje, kraj života, plakanje, šta će biti sa decom, more informacija, pojma nemam ni o čemu, prolazi sve, vidim izlaz, bum bum, opet relapsi, more informacija, ne vidim izlaz, pomirim se sa sudbinom, opet neka vest pa vidim izlaz, opet bum, opet kraj sveta. Denis je njegovu “Šumu” mnogo bolje opisao u knjizi :). Uglavnom, svi smo mi prošli kroz isto s..nje.

Pre dijagnoze sam mislio da znam sve, da sam najjači, najpametniji i da sam zdrav. Iako sam verovao da Bog postoji, mislio sam da sam sebi krojim sudbinu i da to radim veoma uspešno. Kada sam prolazio kroz moju “Šumu” shvatio sam jednu stvar, najbitniju u mom životu: da je moja vera bila veoma površna skoro pa sekularna i da moj odnos s Bogom može i mora biti dublji i dublji i to ne prestaje biti ni dan danas. Nisam dostigao nikakav “nivo” ili šta već, nego sam samo shvatio da on istinski postoji, da nam je podario mogućnost ličnog, svakodnevnog odnosa s Njim kroz molitvu i da nikad nisi gotov. Nisi spreman, nisi ništa naučio, nego svaki dan moraš da gradiš sebe u Bogu sve više i više, ili ako treba iznova i iznova uz potrebnu dozu poniznosti. Pre nego što se zapitate: da, pričam o Bogu i Svetom Pismu, ne o crkvi. Kada sam krenuo to sve stavljati na svoje mesto, počeo sam da vidim svojim očima. Da se vratim na temu. O Terry Wahls sam čuo i ranije, od mora poznanika koji su pokušavali da mi pomognu i upravo su našli “rešenje”. Muka mi je bila od njihovih saveta, od interneta, od mora informacija, od raznih vitamina, novih studija, čudesnih biljaka, konvencionalnih doktora i njihovog žaljenja što interferona ima samo za 10 ljudi u zemlji. Onda horda obolelih koji umesto da žele nešto da promene, biraju nasilno izdejstvovano večno sažaljevanje drugih. Poznato Vam je? I meni verujte mi.

Onda se desilo da je žuta štampa objavila neku idiotsku vest o MS-u u Srbiji i neko je od komentatora, da bi to demantovao, ubacio link Denisovog gostovanja u emisiji “Na rubu znanosti”. Iz nekog razloga (slobodno prepoznajte Boga), ovaj put sam pogledao emisiju od početka do kraja. Iako je nesporno veoma bitan detalj 🙂 nije me uhvatilo to što je tvrdio da se sam izlečio, takvih ima na netu koliko hoćeš. Ovaj momak kako je pričao, kao da je složio sve moje misli iz haosa u mojoj glavi. Neverovatno iskustvo. Znao sam da sam naišao na nešto veoma vredno.

Pošto sam već imao otvorene oči, uši i misli neverovatno sam bio uzbuđen da krenem što je pre moguće. Ponovo hiljadu sati interneta, ali sam za razliku sada tačno znao šta tražim, kupio sve knjige i krenuo da menjam život. Lutao neko vreme, ali nisam odustajao. Lako nije ni slučajno, potrebna je ogromna odlučnost, snaga i pre svega u mom slučaju vera. Lako je samo u odnosu na težinu problema koje rešavate. Prosto sam znao da sam na pravom putu. Prvo sam izbacio SVE moguće okidače iz ishrane, posle sam ubacivao to što mom organizmu fali. Sve ove detalje lako možete naći ako malo pretražite Denisov rad. Od onda je prošlo potpuno zdravih godinu i po dana. Čak su mi vremenom prošli i zaostali simptomi. Nemojte misliti da ja nemam strahove. Stalno ih imam. Ali se izborim. Tako što sada imam recept i imam najjačeg saborca: Boga.

Denise, HVALA TI.”

……………………………………………………………………………………………………………..………………………………..

Izvor: Facebook stranica Denis Delogu – “U Šumi” – kako sam nadišao tešku autoimunu bolest, kolovoz 2017.